Konijn.reismee.nl

Monza vrije trainingen Formule 1

We moeten vroeg op vandaag, om 6 uur de wekker zodat we op tijd naar het circuit kunnen. Bij het ontbijt wat mensen van het Williams team en militairen. Ondanks de voorspelde regen kunnen we droog naar het station lopen, eerst kaartjes kopen voor de heen en terugreis, daarna meteen de trein en 10 minuten later in Monza.

Ook de wandeling naar het circuit verloopt gelukkig droog. Bij de security check de tas zo neer gezet dat ze de fles met dop niet zien, zodat deze mee kan, de andere dop verstopt zodat we die daarna weer konden gebruiken, echt een zinloze check zo.

We lopen naar de hoofdtribune, nu wel in de regen, het is al druk op deze tribune, want het is 1 van de weinige overdekte tribunes langs de baan. Vrije training 1 verloopt rommelig mede door de regen. Raikkonen crasht, we kunnen net zien waar hij in de Parabolica bocht terecht is gekomen. Nadat zijn auto is weg gehaald, gaat de sessie verder maar crasht meteen Perez, weer een rode vlag en sessie gestopt. Verder in deze sessie veel mensen die bocht 1 missen, maar weer verder kunnen, veel foutjes van coureurs, maar daardoor wel vermakelijk.

We lunchen na afloop met broodjes op de tribune, daarna lopen we naar de fanzone waar je een kleine collectie James Bond auto’s kunt bekijken. Hiervoor moest je vooraf een kaartje bestellen met tijdslot, maar nu blijkt dat deze ook gewoon te halen zijn naast de ingang en dan mag je meteen naar binnen.

Vooral auto’s uit de laatste films gezien, met video- uitleg van oud Formule 1 coureurs. Leuk om tussendoor te bekijken. Op het podium in de fanzone zijn intussen mascottes van Formule 1 coureurs aan het dansen gegaan. Heel fout op YMCA, de obscene manier van dansen is misschien niet helemaal geschikt voor alle leeftijden, maar het zag er grappig uit. Tussendoor worden er nog t-shirts in het publiek gegooid, waar mensen massaal op afspringen, als het weggegeven wordt wil natuurlijk iedereen het hebben.

We bezoeken de verschillen stands met Formule 1 artikelen, ik heb een t-shirt van Hamilton gekocht en een kleine rugtas. Hierna lopen we door naar de tribune vanwaar we de 2e vrije training gaan bekijken. Op vrijdag mag je namelijk op elke tribune zitten, zelf keuze. Wij gaan naar de 1e bocht, want daar kun je makkelijk foto’s nemen van de auto’s.

Daarvoor moet je eerst weer door allerlei controle posten, kaartjes weer uitchecken en door de modder lopen naar de tribune. Weer een check op tassen en flessen met dop, het lukt nogmaals om alles mee te nemen. Een hoge plek op de tribune gekozen, dan krijg je geen hek op je foto. Er zitten veel Nederlanders, die proberen we te ontwijken want de meesten zijn nogal lawaaierig en volgen alleen Max Verstappen. Toch een rijtje van 6 man die voor ons komt zitten, maar die vallen wel mee.

Aan het begin van de training gaan alle coureurs de baan op want er is regen voorspelt en dan wil niemand rijden. Ook wij hopen dat het droog blijft want hier is geen beschutting en wij hebben geen paraplu, jas of poncho mee. De regen die valt is gelukkig van korte duur, en niet heel erg hard. De baan wordt ondertussen vrij gemaakt van grind dat daarop terecht is gekomen.

Hierna gaat het verder, veel coureurs missen de 1e bocht en steken rechtdoor. Verder gebeurt er niet veel bijzonders, wel mooie foto’s en filmpjes kunnen maken. Na afloop bezoekt Marjolein 1 van de vieste toiletblokken die er op het circuit zijn. Het water loopt uit 1 van de hokjes, er gaan ook bijna alleen maar mannen naar toe. Voor de rest vallen de meeste toiletten hier overigens mee voor het aantal mensen dat ze bezoekt.

Door de modder lopen we terug, langs de camping met harde muziek, er zijn wat opstoppingen door drukte en het checken van de kaarten en tassen. Wij komen weer makkelijk door want degene die onze tassen checkt kijkt niet eens, vindt alles prima.

We lopen onder de tunnel bij het circuit door, en kopen het programmaboek van dit raceweekend. Ook bij de vaste winkeltjes gekeken die je hier op Monza hebt. Vooral veel schaalmodellen van racewagens. Verder niets gekocht. We lopen langs het rechte stuk aan de achterzijde van het circuit, daar rijden op dat moment de Formule 2 auto’s rond. Bij de paddock van de lagere raceklassen deelt men gebruikte banden uit. We zien een aantal mensen hiermee lopen, de banden zijn natuurlijk erg zwaar, dus dat wordt sjouwen en wat moet je er daarna eigenlijk mee?

We lopen langs de uitgang van de paddock, daar is het druk met handtekeningen jagers. Omdat je nooit weet wie en of er een coureur langs komt kijken we alleen even, helaas niemand gezien. In de fanzone kopen we een patatje, dat moet heel ingewikkeld met een losse kassa voor muntjes en dan weer terug lopen voor het halen van je patat.

Hierna lopen we terug naar de trein, ook nu weer droog gelukkig. Bij ons hotel zit om de hoek een 2e grote winkelcentrum. We bezoeken daar de Coop om eten en drinken te halen voor de komende dagen. Het is een supermarkt van de toekomst staat er. Het is raar verlicht en je kunt op schermen zoeken naar producten, waarbij je kan aangeven of je bijvoorbeeld iets glutenvrij zoekt. Tja gewoon boodschappen doen kan gelukkig ook.

We eten in het hotel nog een broodje, morgen is het kwalificatiedag, en weer vroeg opstaan.

Chantal